Tržište novca: Bez aktivnosti koje vode do porasta potražnje

21. veljače 2020.

Foto: Pixabay

Na domaćem novčanom tržištu ponuda kratkoročnih viškova i dalje je velika, tržišne kamatne stope stagniraju odražavajući neznatnu potražnju i skromno trgovanje. Prosječni dnevni višak likvidnosti u ovom tjednu svakodnevno premašuje 38 milijardi kuna.

Na ovotjednoj redovitoj operaciji HNB-a izostao je interes za dodatnom kunskom likvidnošću što ne čudi obzirom na visoku zasićenost kunama u sustavu.

Ministarstvo financija je izdalo 1.014 milijuna kunskih trezorskih zapisa na godinu dana. Bid to cover omjer od 1X pokazuje kako je Ministarstvo prihvatilo sve pristigle ponude, no unatoč tome prinos je ostao nepromijenjen na 0,06 posto.

Slijedeća aukcija trezorskih zapisa najavljena je za 25 veljače s planiranim izdanjem od milijardu kuna dok je istovremeno na dospijeću 1,593 milijardi kuna trezorskih zapisa s rokom od 364 dana.

U narednom razdoblju očekuje se kako će kretanja na novčanom tržištu biti slična dosadašnjima te da će odnos ponude i potražnje i dalje pokazivati snažnu nadmoć ponude novca. Ni u ostalim segmentima financijskog tržišta nisu na vidiku aktivnosti koje bi utjecale na veći porast potražnje za novcem, pa je izvjesno da će se i kratkoročne  kamatne stope zadržavati na rekordno niskim razinama.

P.hr