Za domaće goste u tjednu prije Uskrsa popusti od 50%

20. veljače 2020.

Krešimir Sočković

Uvođenje Hrvatske turističke kartice i pripreme prvog Tjedna odmora vrijednog ide prema planovima, kažu u Ministarstvu turizma. Oba će projekta intenzivirati domaću turističku potrošnju, i to ne samo u jednom tjednu, nego će turistička kartica biti slobodna za korištenje tijekom cijele sezone.

Projekt Hrvatske turističke kartice dio je reforme poreznog sustava jer je riječ o poreznoj stimulaciji poslodavaca kojim se 2.500 kuna može dati neoporezivo radnicima, ali za namjensku potrošnju u turizmu. Rađen je po uzoru na modele drugih zemalja i najsličniji je mađarskomu modelu. Kartica je identična bankovnoj i na nju poslodavci mogu svojim djelatnicima uplatiti 2.500 kuna neoporezivo, ali i više ako žele, uz plaćanje poreza. Za sada još nema dodatnih povlastica za ove kartice, no u daljnjoj fazi razvoja ovog projekta ugovorit će se popust na njeno korištenje i za druge usluge, ali samo na POS aparatima, u prehrani, smještaju ili ugostiteljskim uslugama.

Drugi veliki turistički projekt jest Tjedan odmora vrijedan koji je zapravo komplementarna mjera turističkoj kartici. Riječ je o tjednu od 10. do 19. travnja, u kojem će se domaćim turistima nuditi popusti od 50 posto u smještaju i ugostiteljstvu te nešto niži popusti u uslugama prijevoza. Ministarstvo turizma trenutno uspostavlja platformu na kojoj će se moći vidjeti što se i gdje u tom tjednu povoljnije nudi.

Inače, ponudu za sudjelovanje u ovim akcijama tvrtke iz turističkih djelatnosti mogu prijaviti već od 17. veljače, i to činiti sve do 7. travnja, a promotivna kampanja za Tjedan odmora vrijedan započinje već 10. ožujka.