Veliki interes Nijemaca za odmor u Hrvatskoj

27. svibnja 2020.

Foto: Improve Research & Analytics

S obzirom na to da je pandemije koronavirusa imala negativan utjecaj na sve sfere života i poslovanja, poseban interes javnosti zaokuplja pitanje ovogodišnje turističke sezone i dolaska stranih gostiju.

Prema provedenom istraživanju agencije Arbona, u posljednjih 90 dana, s naglaskom na posljednja dva tjedna, iz rezultata Googleovog pretraživača vidljivo je kako ključne turističke termine, poput 'kuće za odmor', 'kampovi' ili 'godišnji odmor', korisnici mnogo više pretražuju za područje Hrvatske nego za ostale turističke države poput Španjolske, Italije i Grčke.

Interes za Hrvatsku kao turističku destinaciju sve više raste na popularnim inozemnim tržištima, a posebno u Njemačkoj.

"Tu činjenicu potkrepljuje rast pojmova za pretraživanje u posljednjim tjednima, poput 'Urlaub Kroatien', 'Ferienhaus Kroatien' i drugih, što je svakako dobar pokazatelj za ponovnu aktivaciju i buđenje našeg turizma", rekao je Andrej Tonković iz Arbone.

Otvaranjem granica Hrvatskoj se pruža prilika za povratak turista i turizma, stoga godina koja je po svemu do sada nepredvidljiva, ulijeva bar neku nadu kad su turistički indikatori u pitanju. Prema pretraživanju na Google tražilici, indeks za Hrvatsku trenutno je viši od 75 posto, a ide i do 100 posto. Daleko ispod Hrvatske nalaze se Italija, Grčka i Španjolska.

Kamp, kampiranje

"Prema dobivenim rezultatima možemo vidjeti da dolazi do znatnog rasta pretraživanja ključnih riječi u vezi s odmorom u Hrvatskoj. Pretražuju se i turistički gradovi Hrvatske koji, nakon znatnog pada zbog pandemije, ponovno imaju uzlazni tren", istaknuo je Sandro Lazarić iz Arbone.

Kampiranje u Hrvatskoj iz godine u godinu dobiva sve veću pažnju i potražnja je u stalnom rastu, a provedeno istraživanja govori u prilog i tome, te je i tu indeks pretraživanja veći od 50 posto, što znači da su Nijemci dokazano zainteresirani za posjet. Ovog puta s manjim omjerom, ali prema pretragama na tražilicama, za nama svakako zaostaju Italija i Španjolska. Hrvatska time postaje destinacija za kampiranje koja se najčešće pretražuje.

P.hr/I.G.