e-Privredni

A+ A A-

Što prije prijedlog nagodbe

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić na prošlotjednom sastanku s članovima Privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora zatražila je od njih da se usuglase o čvrstim rokovima svih aktivnosti ključnih za postizanje nagodbe i o njima obavijeste sve dionike postupka izvanredne uprave u Agrokoru.

“Bivša uprava Agrokora dovela je ovu tvrtku s velikim utjecajem na gospodarstvo Hrvatske i regije na rub stečaja, ugrozivši desetke tisuća radnih mjesta, ali i imovinu vjerovnika koji su s više od 57 milijardi kuna kreditirali Agrokor. Pod izvanrednom upravom, zahvaljujući i naporima svih predstavnika vjerovnika u Privremenom vjerovničkom vijeću, poslovanje Agrokora je stabilizirano i predstoji dovršenje ovog procesa u skladu sa zakonom propisanim rokovima. Zato i od Privremenog vjerovničkog vijeća očekujem da učini sve što je potrebno kako bi se prijedlog nagodbe, u najkraćem mogućem roku, dao na glasovanje vjerovnicima i postupak izvanredne uprave okončao”, istaknula je Martina Dalić te dodala kako su Agrokor svi vjerovnici, od financijskih institucija do dobavljača, kreditirali značajnim iznosima i stoga je važno ubrzati postizanje fer, pravedne i uravnotežene nagodbe. Uz članove Privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora na sastanku su bili i predstavnici skupine velikih dobavljača, predstavnici imatelja obveznica iz Knighthead Capital Managementa, predstavnik skupine osiguranih vjerovnika iz Zagrebačke banke, predstavnici skupine neosiguranih vjerovnika iz Sberbanka of Russia te predstavnici VTB banke koja ima status promatrača u Privremenom vjerovničkom vijeću.

Prioritet vjerovnika je nagodba

Inače, povodom komentara o postupku izvanredne uprave u Agrokoru Privremeno vjerovničko vijeće priopćilo je kako oni ne podržavaju rasprave koje vode u pravcu destabilizacije, produžavanja ili ugrožavanja postupka izvanredne uprave, odnosno dovode u pitanje postizanje nagodbe u zakonom propisanom roku.

“Vjerovnici Agrokora su uložili značajna sredstva u Agrokor te su u skladu sa zakonom, zajedno s izvanrednim povjerenikom i angažiranim savjetnicima Agrokora, fokusirani na izbjegavanje stečajnog scenarija i oporavak što je moguće većeg dijela svojih tražbina. Postizanje nagodbe u iznimno kratkom zakonom propisanom roku naš je prioritet”, stoji u njihovom priopćenju. 

Ilijana Grgić

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb