e-Privredni

A+ A A-

VW Golf je najzastupljeniji automobil za prodaju na Njuškalu

Na Njuškalu, najvećem i najposjećenijem hrvatskom oglasniku sa više od 27 milijuna detaljnih pregleda oglasa mjesečno, u svibnju je zabilježeno više od 17 tisuća predanih novih oglasa osobnih automobila. Trenutno se na Njuškalu za prodaju nudi 63 različite marke i 800 različitih modela rabljenih automobila. Prosječna prijeđena kilometraža tih automobila iznosi 158 tisuća kilometara, dok je prosječna starost istih 9 i pol godina.

BMW je, uz Volkswagen i Renault, najzastupljenija marka na Njuškalu. Najzastupljeniji modeli BMW-a na Njuškalu su serija 3, serija 5 i serija 1. Prosječna prijeđena kilometraža BMW-a serije 3 na Njuškalu iznosi 175 tisuća kilometara, dok je prosječna cijena 100 tisuća kuna. No, cijene jako variraju u ovisnosti o godini proizvodnje, motoru i opremi.

Stoga smo ovog puta uzeli za analizu BMW serije 3, te usporedili kretanje cijena po godinama proizvodnje s automobilima slične klase, Volkswagen Passatom, te Audijem A4. Gledajući navedene modele s godinom proizvodnje 2005. vidljivo je da je najpovoljniji VW Passat. Gledamo li prosječne cijene iz navedene godine, i uspoređujemo li ih sa modelom iz 2017. vidljivo je kako najmanje cijena pada BMW-u serije 3, dok najbrže pada VW Passatu. Prosječna tražena cijena Audija A4 iz 2010. iznosi 91 tisuću kuna, dok je BMW serija 3 povoljnija za osam tisuća kuna, a istovremeno prosječna cijena Passata iznosi 70 tisuća kuna.

Ujedno je BMW serija 3 bio i najtraženiji automobil u svibnju prema broju pregleda, dok su iza njega modeli poput VW Passata, Golfa VII te Audija A3, objavljeno je iz komunikacija Njuškala. 

VW Golf je najzastupljeniji automobil za prodaju na Njuškalu, dok je u top 10 najzastupljenijih modela jedini automobil 'nenjemačke proizvodnje' Renault Clio.

Na Njuškalu se prodaje gotovo 3 i pol tisuće raznih plovila. Od jedrilica, motornih brodova pa sve do gumenjaka i malih čamaca. K tomu, na prodaju je u ovom trenutku i 230 jet-skijeva a cijena varira između tisuću i 20 tisuća eura. (PV)

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb