e-Privredni

A+ A A-

Erste Group dobitnik Euromoney nagrade

Jedna od vodećih publikacija iz financijskog sektora - časopis Euromoney - proglasio je Erste Group Bank AG (Erste Group) Najboljom bankom u kategoriji korporativne odgovornosti u srednjoj i istočnoj Europi u sklopu svojih Nagrada za izvrsnost 2018. godine. Euromoney je odlikovao Erste Group zbog primjene programa društveno odgovornog bankarstva diljem regije. Takvo bankarstvo za cilj ima osnažiti i financirati društvena poduzeća te odgovoriti potrebama onih društvenih skupina u srednjoj i istočnoj Europi kojima banke inače ne pružaju usluge ili im ne pružaju usluge u dovoljnoj mjeri.

"Erste je postao žila kucavica za mnoge stanovnike regije", ističe Euromoney te upućuje na "predanost zajednici"’ koja je i bila temelj za odabir Erste-a za ovu nagradu. Časopis naziva Erste Group "prvakom po pitanjima raznolikosti i inkluzije unutar vlastite organizacije, ali i među klijentima i zajednicom".

"Izbor za nagradu časopisa Euromoney dobrodošlo je priznanje svom trudu koji smo uložili u razvoj društveno odgovornog bankarstva u srednjoj i istočnoj Europi", rekao je Peter Surek, voditelj Odjela društvenog bankarstva Erste Groupa. "Naše razumijevanje društveno odgovornog bankarstva nije ograničeno na korporativnu društvenu odgovornost nego je ukorijenjeno u našu povijest od samog osnutka te uključuje integraciju tih nastojanja u naš širi fokus, kojemu je cilj poticanje napretka i poduzetništva u regiji". 

Od službenog začetka programa društveno odgovornog bankarstva 2016. godine, financirano je oko dvije tisuće poduzetnika koji pokreću posao te gotovo 400 neprofitnih i društvenih poduzetnika koji žele ostvariti društveni učinak. Grupa je, osim toga, kroz svoju podružnicu za mikrofinanciranje good.bee credit u Rumunjskoj isplatila gotovo 10 tisuća mikrokredita u ukupnom iznosu od 700 milijuna eura poljoprivrednicima iz ruralnih područja. Ta društveno odgovorna bankarska nastojanja rezultirala su otvaranjem četiri tisuće radnih mjesta diljem regije. 

Erste Group surađuje i s drugim financijskim institucijama kako bi ponudila najbolje moguće uvjete za klijente socijalno odgovornog bankarstva. Nedavno su Europski investicijski fond (EIF) i svih sedam društava-kćeri Erste Groupa potpisali jamstveni sporazum o društvenom poduzetništvu radi financiranja društvenih organizacija unutar europskoga Programa za zapošljavanje i socijalne inovacije (EaSI). Jamstveni sporazum omogućuje mreži lokalnih banaka Erste Groupa financiranje putem kredita u ukupnom iznosu od 50 milijuna eura za više od 500 društvenih organizacija.

Kao banka s jakim usmjerenjem prema poslovanju s građanima, s više od 16 milijuna klijenata na sedam tržišta SIE regije, Erste općenito podupire dugoročni razvoj i održivi rast unutar svoje regije kroz odobravanje kredita u iznosu većem od 60 milijuna eura građanima, poduzetnicima, tvrtkama i ustanovama iz javnog sektora. 

Erste Group ne podupire samo razvoj u svojoj regiji nego prepoznaje i dobrobiti raznolikosti i inkluzije te aktivno podržava te principe, kako unutar svoje organizacije tako i unutar cijelog društva. Kako bi ostvarila takve ciljeve, Erste Group se među ostalim predano zauzima za povećanje udjela žena na rukovodećim pozicijama pa je stoga pokrenula program Erste žene u IT-u, kako bi ih potaknula na izbor karijere u IT sektoru. Nadalje, uvedeno je i fleksibilno radno vrijeme te opcija rada od kuće. (PV)

 

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb