e-Privredni

A+ A A-

Marić o izmjenama zakona o doprinosu

Ministar financija Zdravko Marić pojasnio novi paket poreznih zakona čiji je cilj daljnje rasterećenje gospodarstva, osobito izmjene Zakona o doprinosima.  Prema ministrovim riječima izmjenama se namjeravaju spriječiti zlouporabe uočene proteklih godina.

„Dobar dio ljudi prijavljivao na minimalne plaće, ili su bili prijavljivani na nepuno radno vrijeme.   Zbog toga se događa da za 12 minuta prijave u trgovačkom poduzeću, odnosno 48 kuna mjesečno, imate pravo na puno zdravstveno osiguranje i na mirovinski staž”, rekao je Marić.

Upozorio je na neravnopravan položaj obrtnika 'dohodaša', u odnosu na ove poduzetnike o kojima je riječ - u ovom slučaju na članove uprave. Naveo je da danas ima oko 175.000 članova uprava - direktora različitih oblika trgovačkih društava. Od njih je svega 460 njih prijavljeno kao član uprave, a da nije u radnom odnosu s tim poduzećem. Dodao je da je oko 65.000 članova uprave u isto vrijeme u radnom odnosu s tim trgovačkim društvom, dok su preostali dio, oko sto tisuća, članovi uprave i direktori koji su osigurani po nekoj drugoj osnovi - bilo da su zaposleni u nekom drugom trgovačkom društvu, bilo da su osnovali svoj OPG, bilo da su obrtnici, 'paušalci' i slično.

Ponovio je da se na one članove uprave, odnosno direktore koji su prijavljeni u punom radnom odnosu, na puno radno vrijeme, ove zakonske izmjene niti ne odnose te da mali i srednji poduzetnici neće osjetiti nikakve promjene.

"Za prave male poduzetnike, koji vrijedno privređuju, koji požrtvovno rade, praktički neće biti nikakvih promjena, osim nabolje. Ponavljam, ove promjene su prije svega da se ciljaju i uklone zlouporabe koje smo uočili", rekao je ministar financija.

"Ne treba stvarati paniku, još su tri tjedna za raspravu, sve ćemo komentare i kritike uzeti u obzir i argumentima na njih odgovoriti", poručio je ministar Marić.

Vlada potiče poduzetništvo i uvođenjem nulte tolerancije prema zlouporabama

Komentirajući kritike da prijedlog ide kontra poduzetništva, ministar Marić je ponovio  što je sadašnja vlada do sada napravila za poduzetnike: smanjivanje stope poreza na dobit s 20 na 18 posto, pri čemu je ona za male i srednje poduzetnike smanjena na 12 posto te mogućnost da u porezu na dobit prema naplati iskazuju svoju dobit, a ne prema obračunskom načelu i druge. 

Napomenuo je i kako se određene promjene oko najviše stope poreza na dohodak čine i zbog ICT sektora kako bi stimulirali tu djelatnost i ostanak naših inženjera, kao i dolazak međunarodnih stručnjaka.  

Marić je rekao i da tim prijedlogom, kada poduzetnik svom članu uprave ili djelatniku isplaćuje vrstu nagrade u smislu udjela u dobiti ili dionicama - ta vrsta dohotka više neće biti oporezovana kao dohodak od plaće već kao dohodak od kapitala.

,,Vlada želi stimulirati, poticati i olakšavati takav oblik djelatnosti i poduzetništva, no u isto vrijeme razviti nultu toleranciju prema različitim vrstama zlouporaba gdje se pod krinkom poduzetništva čine porezne radnje koje znače izbjegavanje plaćanja poreza ili doprinosa”, istaknuo je.

Smanjenje PDV-a na svježe meso

Upitan o smanjenju PDV-a na svježe meso i kako ga definirati, ministar Marić kazao je da je u samom zakonu o PDV-u definiran okvir, a sama specifikacija će biti definirana u Pravilniku o PDV-u. "Kategorija svježega bit će vrlo precizno definirana, što znači svježe meso odnosno svježa riba, odnosno voće i povrće", kazao je.

Ilijana Grgić

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb