e-Privredni

A+ A A-

Teško je biti obrtnik

Kakva je kvaliteta života vlasnika obrta? Na to pitanje odgovor je pokušao dati Petar Fresl, vlasnik obrta TehnoVar. TehnoVar je nastavak obiteljske tradicije koja traje od 1994. godine, a Petar je kod oca počeo raditi kao praktikant još u srednjoj školi. "Završio sam za strojobravara i 2001. sam počeo raditi kao praktikant. Tijekom godina stekao sam puno iskustva u samoj proizvodnji, a kasnije i u organizaciji proizvodnje", započinje Petar. Kako se situacija na tržištu mijenjala, bilo je potrebno steći neka nova znanja i vještine jer se veliki dio prodaje i ugovaranja poslova počeo odrađivati online. "Kako bih bio u toku s vremenom, upisao sam večernju školu za web dizajn i grafiku te sam s tim znanjima podigao očev obrt na jednu višu razinu, te sam se 2012. odvojio i krenuo s vlastitim obrtom, ali na starim strojevima i u istom prostoru", govori Petar. Kako bi se distancirao od očevog obrta, Petar je počeo proizvoditi stvari koje do sada nisu proizvodili, poput ražnjeva, pečenjara, motora za roštilj i sve popratne opreme. "Kako sam znao sve vezano za proizvodnju, organizaciju i plasiranje proizvoda na tržište, moj obrt me učinio još kompletnijim te sam davao sve od sebe da bih bio prisutan na internetu, ali i na svim sajmovima vezanim za moju struku", kaže Petar i dodaje da je tada već imao dva zaposlenika. Posao je rastao, smišljali su se novi proizvodi, kupovali su se strojevi, a dva puta je dobio i poticaje od Zagrebačke županije.

Godine 2015. preselio se u svoj vlastiti prostor, zaposlio još pet ljudi te kupio sve potrebne strojeve za samostalni rad poput tokarskih strojeva, glodalica, CNC strojeva, bušilica te sve popratne opreme potrebne za ozbiljan posao. A kada se taj ozbiljan posao dogodio, shvatio je koliko je teško biti obrtnik u Hrvatskoj. "Htio bih skrenuti pažnju s proizvodnje, odnosa s kupcima, općenito s posla", započinje ovaj dio priče Petar, koji je u poslu 15 godina i prošao je sve od naučnika, zaposlenika, poslovođe i na kraju vlasnika. Kaže, danas osim osnovnog posla, koji je izrada metalne i inoks galanterije, obavlja niz popratnih jednako važnih poslova bez kojih se u današnje vrijeme posao ne može zamisliti. "Moj posao, iako sam strojobravar, danas se sastoji od marketinga i promocije, što podrazumijeva izradu kataloga, održavanje web stranice, društvenih mreža, oglasa na oglasnim stranicama. Zatim slijedi ugovaranje poslova, narudžbi, isporuka koje su kod nas u kombinaciji s demonstracijama rada na, recimo, našim roštiljima te dostava", kaže Petar.

Ali to ni približno nije sve. "Slijedi nabava materijala, organizacija i vođenje evidencije o potrošnji i količini materijala na zalihama, zatim vođenje evidencije o naplati, ponudama, fakturama", govori u jednom dahu Petar, pa nastavlja: "Onda slijede isplate plaća, doprinosa, naknada, režije, a sve to mora biti na vrijeme odrađeno. Tek onda slijedi moj pravi posao, a to je rad na strojevima. Tu isto dolazimo do problema jer na nekim samo ja radim jer jednostavno nemam vremena nekoga učiti. Pokušao sam, ali proizvodnja je vidno patila", govori. No, ni to nije sve. Sve nove proizvode također sam osmišljava, izrađuje šablone te smišlja kompletan proces proizvodnje. "Uz sve to sam i voditelj proizvodnje te izrađujem radne naloge za proizvode i kupce, prilagodbe specifičnih narudžbi, a događaju se i razne nenadane situacije ako nestane materijala. Uz to sam po potrebi i psiholog zaposlenicima. Teško je sve to uskladiti", zaključuje Petar. To je zaista ogromna količina podataka koje dnevno treba isprocesuirati, a radno vrijeme od osam sati u ovakvom poslu nije moguće. "Nemam pravo ni na bolovanje jer dnevno dođe više od 50 poziva koji moraju biti odgovoreni. Moj najveći problem je to što svaki proizvod poznajem u milimetar i nemoguće je naći nekoga koji bi mi mogao pomoći rasteretiti količinu posla", govori vlasnik i zaključuje. "Kvaliteta života je ekstremno nepovoljna. Brzina i obujam posla rastu s povećanjem brzine interneta. Subota svaka radna. Nedjeljom još samo par sati da završim nešto što je ostalo. Nemam rješenje kako se maknuti od te ubojite rutine a da posao i planovi idu proporcionalno. Brzina života je prebrza, nikako se ne može usporiti bez posljedica.

Jozo Knez

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb