e-Privredni

A+ A A-

Po inovativnosti smo na začelju u EU

Hrvatska udruga poslodavaca i Državni zavod za intelektualno vlasništvo organizirali su okrugli stol namijenjen poduzetnicima pod nazivom Intelektualno vlasništvo – alat u poslovanju i jačanju konkurentnosti na tržištu. Cilj rasprave bio je upoznati predstavnike poslovne zajednice s trendovima u zaštiti i primjeni intelektualnog vlasništva u poslovanju, značaju intelektualnog vlasništva u poslovnim odnosima na tržištu te iskustvima i izazovima korištenja zaštite intelektualnog vlasništva kao jednog od ključnih alata u poslovanju.

Ljiljana Kuterovac, ravnateljica DZIV-a, istaknula je kako se nada da je ovo samo prvi korak u budućoj kontinuiranoj suradnji na zaštiti intelektualnog vlasništva. “Ovo je samo uvod u širi pregled problematike, a dalje je na vama poduzetnicima da se zainteresirate za specifična područja. Kao dio međunarodnog sustava i EU-a u obvezi smo stalno razvijati taj sve sofisticiraniji sustav u svim aspektima što zahtijeva puno ulaganja. S druge strane primjećujemo vrlo slabu aktivnost domaćeg gospodarstva. Zato želimo zainteresirati naše poduzetnike da se bolje upoznaju sa zaštitom intelektualnog vlasništva jer im to može pomoći u jačanju tržišne pozicije”, poručila je Ljiljana Kuterovac.

Konkurentna prednost

“Zadnjih dvadesetak godina ovo područje izuzetno dobiva na značaju, a EU kao jedan od najrazvijenih dijelova svijeta daje posebnu pažnju zaštiti intelektualnog vlasništva jer fizička proizvodnja seli na jeftinija tržišta. Dakle, EU kao komparativnu prednost ima stvaralaštvo i kreaciju svoje visokoobrazovane radne snage i baš zato je sustav zaštite intelektualnog vlasništva konkurentna prednost u smislu globalne utakmice”, naglasila je ona napomenuvši kako se u sklopu sustava štite nematerijalni rezultati inovacijskih i kreativnih djelatnosti ili ulaganja vezana uz zaštitu tržišne reputacije, a tu spadaju patenti, autorska prava, žigovi, zemljopisne oznake podrijetla...

U svijetu se godišnje prijavi oko 2,9 milijuna novih patenata, što je godišnji rast od 7,8 posto. Što se tiče žigova, godišnje se prijavi 8,4 milijuna novih zahtijeva za zaštitu (godišnji rast od 13,7 posto) te 1,4 milijuna novih prijava industrijskog dizajna (godišnji rast od 0,6 posto). U svim područjima zaštite vodi Kina koju slijede EU i SAD. U Europi se prijavi oko 160.000 patenata na godišnjoj razini, većinu podnose zemlje izvan Unije, odnosno Europske patentne organizacije. Najviše zahtjeva je u medicini, slijede digitalne komunikacije pa računala, a vodeće kompanije su Philips, Huawei i Samsung.

Industrije koje natprosječno koriste pravo zaštite intelektualnog vlasništva izravno zapošljavaju 60 milijuna radnika, stvaraju gotovo trećinu radnih mjesta te su odgovorne za 42 posto ukupne gospodarske aktivnosti na razini EU-a. Isplaćivale su gotovo 50 posto više plaće od prosječnih jer stvaraju višu dodanu vrijednost po zaposleniku. Slična je situacija i u Hrvatskoj gdje takve tvrtke kreiraju 27 posto radnih mjesta i 45 posto BDP-a. Problem je u tome što smo po inovativnosti na začelju u EU i ne bilježimo napredak. Jako mali postotak naših tvrtki uopće podnosi zahtjeve za zaštitu svojih patenata što treba hitno mijenjati, istaknuto je na okruglom stolu. 

Miro Soldić

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb