e-Privredni

A+ A A-

Kina želi hrvatske proizvode

Potencijal za gospodarsku suradnju Hrvatske i Kine je znatan, pogotovo u sektoru prehrambene industrije, dok priliku za kineske ulagače predstavljaju veliki infrastrukturni projekti, rečeno je na Hrvatsko-kineskom poslovnom forumu u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i predstavnika kineske pokrajine Zhejiang.
"Hrvatske tvrtke prepoznale su razvoj Kine, a najviše prostora za daljnji rast suradnje vidim u plasiranju visokokvalitetnih hrvatskih proizvoda. Prilika za iskorištavanje tog potencijala je i sastanak šefova vlada 16 + 1 koji će se sljedeće godine održati u Hrvatskoj kao rezultat kvalitetne suradnje na političkoj razini. Za gospodarstvenike je tu ključna tema rješavanja pitanja certifikata i dozvola izvoza pojedinih proizvoda“, istaknuo je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić otvarajući Hrvatsko-kineski poslovni forum te dodao kako je lani HGK otvorio svoje predstavništvo u Šangaju kako bi se hrvatskim tvrtkama osigurao što bolji ulazak na kinesko tržište, a s druge strane kako bi kineske tvrtke što bolje upoznale Hrvatsku.


HGK i trgovinski odjel pokrajine Zhejiang potpisali su Sporazum o razumijevanju, a u okviru poslovnog foruma održali su se brojni individualni razgovori predstavnika hrvatskih i kineskih tvrtki. Kinesko poslovno izaslanstvo činilo je 20-ak predstavnika tvrtki iz sektora graditeljstva, proizvodne i prehrambene industrije, turizma, tekstilne industrije, logistike, bankarstva, sektora transporta, IT industrije i investicija, a među kojima se nalazi i podružnica internetskog diva Alibaba, aplikacija za mobilno i internetsko plaćanje Alipay, koja bi trebala olakšati plaćanje i kineskim turistima u Hrvatskoj.
"Hrvatske je važna za uspostavu bolje ekonomske suradnje Kine i ovog dijela Europe. Naša dosadašnja suradnja je dobra, a hrvatski proizvodi poput drva, meda i vina dobro se prodaju u Kini. Uvođenje eura kojem Hrvatska stremi dodatno će pridonijeti boljim ekonomskim odnosima“, rekao je  zamjenik guvernera pokrajine Zhejiang Zhu Congjiu te je detaljnije prezentirao tu najbogatiju kinesku pokrajinu koja donosi sedam posto ukupnog kineskog BDP-a i 13 posto izvoza.
Trgovinska razmjena Hrvatske i Kine prošle je godine iznosila 903 milijuna dolara i bilježi uzlazni trend. U Kinu smo izvezli robe u vrijednosti od 125,9 milijuna dolara, što je za 50 posto više u odnosu na 2016. godinu. Rezultati iz prvih šest mjeseci ove godine pokazuju značajan porast trgovinske razmjene.
Uvoz iz Kine u 2017. iznosio je 777,8 milijuna dolara, a glavni uvozni proizvodi su aparati za mehanoterapiju, električni aparati za žičnu telefoniju, strojevi za automatsku obradu podataka, uređaji za klimatizaciju i sjedala. Pozitivni trendovi vidljivi su i u turizmu, Hrvatsku je u 2017. posjetilo gotovo 160.000 kineskih turista, što je 56,8 posto više nego u 2016., a ostvarili su 234.836 noćenja. (I.G.) 

Privredni vjesnik d.o.o. Kačićeva 9 Zagreb