Zaposlenicima Gorenja novčana nagrada ako dovedu nove radnike

20. rujna 2019.

e

Foto: Gorenje/Faceboook Hrvatska

Na proljeće ove godine tvrtka Gorenje najavila je otpuštanje 270 radnika, a sada se, zbog povećane potražnje, a time i povećane proizvodnje, suočava s drugačijim problemom - kako pronaći radnike. Kako im to ne uspijeva putem oglasa i društvenih mreža, pozvali su svoje zaposlenike da se uključe u potragu koja će, ako bude uspješna, biti nagrađena novčanim nagradama.

Krajem travnja slovenski proizvođač kućanskih aparata, koji je lani preuzela kineska korporacija Hisense, najavio je da planira otpustiti 270 zaposlenih, što je malo više od šest posto od 4212 ukupno zaposlenih. Važno je istaknuti da viškom nisu proglašeni radnici iz proizvodnje, već ponajviše srednji menadžment i pomoćne službe. U međuvremenu ih je otišlo samo 60, a u kolovozu, kad su se tražili radnici u proizvodnji, malo tko je želio od proglašenih viškom prihvatiti posao u proizvodnji.

Kako se povećava potražnja, a time i proizvodnja, u kolovozu je u proizvodnji zaposleno dodatnih stotinu novih radnika, a u drugoj polovici rujna trebat će im još 80 radnika, potvrdila je u razgovoru za mariborsku Večer Mateja Celin iz korporativnog odjela za komunikacije u Gorenju. 

"Kao i svake godine u ovom dijelu godine, zbog povećane proizvodnje potreban nam je značajan broj dodatnih radnika. S obzirom na trenutni problem nedostatka odgovarajućih profila na tržištu rada, a s kojim se ove godine susreću i sva druga poduzeća, intenzivno tražimo ljude putem svih medijskih kanala, ali, nažalost, često se događa da potencijalni kandidati otvoreno izjavljuju da ih posao ne zanima - ili da pristanu na radni odnos, a potom ga prekidaju nakon nekoliko dana, požalila se Celin.

Pozvali su svoje zaposlenike da među svojim poznanicima, susjedima i rođacima provjere ima li zainteresiranih za rad u proizvodnim pogonima Gorenja.

"Ako njihov kandidat uspješno završi mjesec dana probnog rada, zaposleniku koji je predložio radnika nudimo 100 eura bruto. Ako kandidat bude radio dva mjeseca, zaposlenik Gorenja koji ga je preporučio dobit će bruto nagradu u iznosu od 200 eura", kazala je Celin pojašnjavajući da će se nagrade radnicima isplaćivati zajedno s plaćama za studeni.

Potvrdila je da su do sada pronašli 50 kandidata za rad u proizvodnji, koji će, ako zadovolje uvjete, biti zaposleni na određeno vrijeme do kraja godine. A ako potreba za povećanjem radnika potraje duže, broj će se radnika u proizvodnji prilagoditi, zaključila je Celin. S obzirom da Gorenje u planu ima izgradnju nove tvornice televizora, velenjska tvrtka trebat će mnogo dodatnih radnika. Kako procjenjuju, samo za tu tvornicu trebat će im 1.000 radnika.

Gorenje je u 2018. poslovao s gubitkom od 111 milijuna eura, a u prvih šest mjeseci ove godine iznosio je 29,5 milijuna eura. Nakon dužeg razdoblja kontinuiranog negativnog poslovanja, u lipanju je tvrtka poslovala s dobiti.

 

P.hr/I.B.

Tags